Johannespassie

Datum

20 maart 2021

Uur

20u15

Locatie

Sint-Pieter en Pauwelkerk Mol

Uitvoerders

Solisten worden spoedig bekend gemaakt

ensemble a

InCanto Vocale
Eva Vermeren (dirigent)

InCanto Vocale ensemble

Op 7 april 1724, op Goede Vrijdag, werd de Johannes-Passion van J.S.Bach (1685–1750) voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche te Leipzig.

Na het succes van de Matthäus-Passion in 2018, brengt dirigent Eva Vermeren met het koor InCanto Vocale de Johannes-Passion van Bach.

Het evangelie volgens Johannes wordt in dit oratorium op een meesterlijke manier getoonzet. In de Johannes-Passion heeft Bach als vakman, als ambtsman, de wensen en regels van zijn broodheren gecombineerd met zijn kennis, kunde en vaardigheden. Ook zijn eigen godsbeeld weet hij in deze passie perfect weer te geven. Na de eerste uitvoering in 1724 kreeg Bach kritiek van het kerkbestuur (o.a. te dramatisch). Dit dwong Bach tot een aangepaste versie in 1725. Hij zou nog twee andere versies maken: in 1730 en 1750.

Met een duur van 1u45 is de Johannes-Passion een uur korter dan de Matthäus-Passion. Dat maakt dat deze passie heftiger, vlotter en muzikaal feller is. De dramatiek, de bondigheid, de scherpe en vinnige koorpassages en de prachtige aria’s maken de Johannes-Passion tot een schitterende muzikale parel.