Johannespassie

Datum

8 maart 2024

Uur

20u15

Locatie

Sint-Pieter en Pauwelkerk Mol

Uitvoerders

Adriaan De Koster (Evangelist)
Sarah Van Mol (sopraan)
Bart Uvyn (alt)
Denzil Delaere (tenor)
Lieven Termont (bas + Christus)

ensemble a

InCanto Vocale
Eva Vermeren (dirigent)

Kaarten

Kunnen besteld worden via Cultuurcentrum Mol

InCanto Vocale ensemble

Op 8 maart 2024 om 20u15 wordt de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd in de Sint-Pieter en Pauwelkerk van Mol.

Na het succes van de Matthäus-Passion in 2018 en de Johannes-Passion in 2022 in Beerse brengt dirigent Eva Vermeren met het koor InCanto Vocale, muzikanten van ‘ensemble a’ en solisten de uitvoering van deze passie in Mol.

Tijdens de passietijd in 1724 werd de Johannes-Passion voor het eerst uitgevoerd in Leipzig. Dit muzikale meesterwerk van Bach bestaat dus in 2024 exact 300 jaar.

Het evangelie volgens Johannes wordt in dit oratorium op een virtuose manier getoonzet. Met de uitvoering in Mol wil de dirigent benaderen hoe het stuk heeft geklonken in de tijd van Bach: licht en snel gedirigeerd, met een koor en orkest in een kleinere bezetting en niet bombastisch van klank. De muzikale uitvoering zal aanleunen bij de barokke en oorspronkelijke uitvoeringspraktijk van het werk.

Met een duur van 1u45 is de Johannes-Passion een uur korter dan de Matthäus-Passion. Dat maakt dat deze passie heftiger, vlotter en muzikaal feller is. De dramatiek, de bondigheid, de scherpe en vinnige koorpassages en de prachtige aria’s maken de Johannes-Passion tot een
schitterende muzikale parel.