Magnificat

Datum

6 mei 2022

Uur

20u

Locatie

Basiliek van Scherpenheuvel

Uitvoerders

InCanto Vocale
Eva Vermeren (dirigent)

Tickets

Geen reservatie nodig. Vrije bijdrage.

InCanto Vocale ensemble

De basiliek van Scherpenheuvel werd gebouwd op initiatief van de aartshertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella die vlak tegenover de basiliek in het nog bestaande huis “het Gulden Vlies” verbleven tijdens hun bezoeken aan Scherpenheuvel.

Architect Wenceslas Coeberger bouwde de basiliek in de vorm van een zevenster, een symbool voor de zeven vreugden en zeven smarten van Maria.

Scherpenheuvel is door de jaren een bedevaartsoord geworden. Op bedevaart gaan naar Scherpenheuvel is voor velen een deugddoende ervaring. Hoe men ook komt, te voet, alleen, in groep, met de fiets, met de auto, …, onze Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel heet de bedevaarder steeds welkom.

Het Magnificat wordt ook wel de lofzang van Maria genoemd en is te vinden in het evangelie volgens Lucas. De naam van het lied is ontleend aan de eerste woorden van de Latijnse versie: Magnificat anima mea Dominum, wat betekent ‘Mijn ziel verheerlijkt de Heer’. De evangelist Lucas beschrijft hoe Maria bij haar bezoek aan haar nicht Elisabeth de tekst uitspreekt als de beide zwangere vrouwen elkaar volgens het verhaal ontmoeten.

Het is één van de beroemdste liederen in de christelijke traditie: gefluisterd in de kloosters, gezongen in kathedralen, bij kaarslicht gepreveld in kleine kapelletjes.

Magnificat anima mea Dominum.
Met dit woord zet Maria haar lofzang in. Doorheen eeuwen en tijden hebben deze woorden vele componisten geïnspireerd tot het schrijven van prachtige muziek.

InCanto Vocale zingt in dit concert deze lofzang van Maria. Koormuziek van onder andere Philippus De Monte en Adriaan Willaert zal klinken.

De componisten Chris Dubois en Dagmar Feyen componeerden in opdracht van de pastoor van Scherpenheuvel (Luc Van Hilst) en van InCanto Vocale enkele prachtige lofzangen. Ook van deze koormuziek kan u komen genieten tijdens het concert.